Mi az élelmiszer szuverenitás és az élelmiszerbiztonság?

Élelmiszer-szuverenitás különbözik az Élelmiszerbiztonsági -től mindkét megközelítésben, mind politikában. Élelmiszer szuverenitás hangsúlyozza ökológiailag megfelelő termelést, forgalmazást és fogyasztást, szociális-gazdasági igazságosságot és helyi Food rendszereket, mint az éhség és a szegénység kezelésének módjaival, és garantálja a fenntartható Élelmiszerbiztonságot minden nép számára.Itt van, mit jelent az élelmiszer szuverenitás?

& ldquo; Élelmiszer-szuverenitás a népek joga az egészséges és kulturálisan megfelelő Food , amely ökológiailag hangos és fenntartható módszerekkel rendelkezik, és az -re vonatkozó joga meghatározza a saját Food és a mezőgazdasági rendszereket.

Ismerje meg, miért fontos az élelmiszer szuverenitás? Élelmiszer szuverenitás a jogot választani, hogy az Food enni, ahol származik, és hogyan termesztik. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) meghatározza az Food biztonságot, mint az összes ember azon képességét, hogy mindenkor elérjék az egészséges, aktív életmódot az egészséges, aktív életmódért. Ez egy fontos cél.

Ezt követően azt is megkérdezheti, hogyan hasonlít az élelmiszer szuverenitás az élelmiszerbiztonsággal?

A alapvető különbség az Élelmiszerbiztonság és Élelmiszer-szuverenitás között az, hogy az Élelmiszerbiztonsági az Food és az éhség problémájának kezelésére törekszik a jelenlegi domináns Food rezsimen keresztül, míg az élelmiszer szuverenitás Kihívja ezt a paradigmát, és alternatívákat kíván létrehozni, és megpróbálja kezelni a gyökér okozza az alsó-

-n keresztül Hogyan kapjuk meg az élelmiszer-szuverenitást?

annak érdekében, hogy az élelmiszer-szuverenitás munkájukat képesvé tegyék, az észak és a déli országoknak képesnek kell lenniük arra, hogy támogassák mezőgazdaságjukat, hogy garantálják az Élelmiszer -re való jogát, hogy megőrizzék környezetüket , a fenntartható mezőgazdaság fejlesztése és a dömping elleni védelem érdekében.

, aki megalkotta az élelmiszer-szuverenitás kifejezését?

Az élelmiszer-önrendelkezés ”, egy kifejezés, tagjai Via Campesina 1996 azt állítja, hogy az emberek, akik termelnek, terjesztése és fogyasztása élelmiszer kell ellenőrizni a mechanizmusok és politikák élelmiszer termelés és a vállalatok és a piaci intézmények, akik úgy vélik, hogy uralják a globális Food

Mit értesz az élelmiszerbiztonsággal?

17 & ndash; Az élelmiszer-bizonytalanság nagyrészt az éhséget helyettesíti, mint az Food hozzáférést körülvevő szervezés, akció és politika elsődleges célját. Íme a mi definíciónk : élelmiszer-bizonytalanság A a hozzáférés hiánya elegendő jó, egészséges és kulturálisan megfelelő Food .

Mi az önellátás az élelmiszertermelésben?

Food Biztonsági biztonság, mint & ldquo; a hozzáférés minden ember számára mindenkor elegendő Food az egészségre, az aktív élet és a rdquo; (FAO, 1996). Ezzel ellentétben az Food Self - elegendő úgy definiálódik, hogy képes legyen kielégíteni a fogyasztási igényeket (különösen a Staple Food növények) a saját termelési -től, nem pedig vásárlással vagy importálással.

Mi az élelmiszer-tőke?

Élelmiszer Az egyenlőtlenség az erőforrások és jövedelem korlátozásával rendelkező közösségekre utal, gyakran nem tájékoztatják az egészséges Foods tudását és változatosságát a területükön. Élelmiszer-részvény előfordul, mert bizonyos közösségek nem férnek hozzá a kiváló minőségű élelmiszerekhez. Élelmiszer egyenlőtlenség globális kérdés.

mi a vetőmag szuverenitás?


A Lexicon of Food meghatározza vetőmag szuverenitását a & ldquo; a gazda azon jogát, hogy tenyészteni és kicserélik változatos nyílt mag, amely menthető, és amelyek nem szabadalmaztatott, genetikailag módosított, által birtokolt vagy ellenőrzött feltörekvő vetőmag óriások & rdquo; . A biológiai sokféleség visszaszerzése tehát az vetőmag szuverenitás mozgásának kritikus célja.

Mi az élelmiszer apartheid?

Élelmiszer Apartheid egy könyörtelen társadalmi konstrukció, amely lecsökkenti az embereket, és feltételezi, hogy az emberek méltatlanok ahhoz, hogy hozzáférjenek a tápláló Food -hez. Élelmiszer Apartheid befolyásolja az embereket az összes versenyen, beleértve a szegény fehér embereket, bár a fekete és barna emberek aránytalanul érintenek.

Mi az őshonos étel szuverenitás?

bennszülött élelmiszer-szuverenitás egy konkrét politikai közelíti meg az alapvető kérdéseket érintő bennszülött népek és a képessége ahhoz, hogy saját igényeit az egészséges, kulturálisan adaptált bennszülött élelmiszerek .Az a képesség, hogy döntéseket hozzon az Food összegének és minőségének, halak, összegyűjtése, növekedése és enni.

Hogyan befolyásolja az éghajlatváltozás az élelmiszer-termelést?

Globális felmelegedés A a pesti rovarpopulációk növekedéséhez vezethet, ami a búza, a szójababok és a kukoricákhoz hasonló vágott növények hozamát okozhatja. Míg a melegebb hőmérsékletek hosszabb növekvő évszakokat hoznak létre, és a növények gyorsabb növekedési üteme növeli a rovarpopulációk metabolikus sebességét és számát.

Mit jelent az élelmiszer igazságosság?

Élelmiszer-igazságosság közösségek, amelyek a növekedési jogukat gyakorolják, eladják és egészséges Food -et fogyasztanak. Az egészséges élelmiszer friss, tápláló, megfizethető, kulturálisan megfelelő, és helyben nőtt a föld, a munkavállalók és az állatok jólétéért.

Mi az agroecológia gazdálkodás?


Agroecology közös közös közös megközelítésekkel a fenntartható gazdálkodás . Agroecology az gazdálkodás , hogy & ldquo; az élelmiszertermelés központjai, amelyek a természet áruk és szolgáltatásainak legjobb kihasználását teszik lehetővé, miközben nem károsítják ezeket az erőforrásokat. & Rdquo;